TIMOTHY  LEARY

Ο Τίμοθι Λίρι γεννήθηκε το 1920 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης και ανατράφηκε στο περιβάλλον μίας Καθολικής οικογένειας, ιρλανδικών καταβολών, μοναδικός γιος του αξιωματικού του αμερικανικού στρατού Τίμοθι Λίρι του πρεσβύτερου και της δασκάλας Αμπιγκέιλ Λίρι. Φοίτησε στο Κολέγιο του Ιερού Σταυρού (1938-39), στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ (1940-41) και στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα από όπου αποφοίτησε το 1943 με πτυχίο στην ψυχολογία. Το 1950 έλαβε το διδακτορικό του στην κλινική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, όπου εργάστηκε τα επόμενα πέντε χρόνια ως βοηθός καθηγητή. Εγκατέλειψε τη θέση του προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της κλινικής έρευνας και του τομέα της ψυχολογίας στο Νοσοκομείο του Ιδρύματος Κάιζερ στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια. Την περίοδο 1959-63 εργάστηκε ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου για πρώτη φορά ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη χρήση της ψιλοκυβίνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι παραισθησιογόνες ουσίες είχαν επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στη διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης καθώς και στη θεραπεία ψυχοφυσιολογικών διαταραχών. Στα πλαίσια των ερευνών του οργάνωσε μαζί με τον Ρίτσαρντ Άλπερτ το «Πρόγραμμα Ψιλοκυβίνης του Χάρβαρντ» (Harvard Psilocubin Project) χορηγώντας ψιλοκυβίνη σε εθελοντές φοιτητές, ενώ στα πειράματά του συμμετείχαν επίσης γνωστές προσωπικότητες από το χώρο της διανόησης, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Τα πειράματα του Λίρι συνοδεύτηκαν από έντονη κριτική και δυσπιστία, ενώ ο ίδιος τελικά απολύθηκε το 1963 κατόπιν διαμαρτυριών συναδέλφων του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εγκαταστάθηκε σε μία έπαυλη στο Μίλμπρουκ της Νέας Υόρκης, όπου οργανώθηκε μία μικρή κοινότητα ανθρώπων, συνεχίζοντας τους πειραματισμούς με τη χρήση του LSD. Ο Λίρι εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη υπερασπιστή της χρήσης του, στο επίκεντρο μίας δημόσιας αντιπαράθεσης, και προσπάθησε να μεταφέρει τις ιδέες του σε ένα ευρύ κοινό, ταξιδεύοντας και δίνοντας διαλέξεις. Οι επικριτές του αναγνώρισαν στο πρόσωπό του μία αρνητική κοινωνική επιρροή, ενώ χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ως ο «πλέον επικίνδυνος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μετά από δύο συλλήψεις για κατοχή μαριχουάνας, το 1965 και το 1968, καθώς και μια μακρά δικαστική διαμάχη κατά την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος με βάση τον οποίο είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση τριάντα ετών, ο Λίρι καταδικάστηκε τελικά τον Ιανουάριο του 1970 σε φυλάκιση δέκα ετών, εξαιτίας της κατηγορίας του πως κατά τη σύλληψη του το 1968 η ποσότητα της μαριχουάνας που βρέθηκε στην κατοχή του τοποθετήθηκε από την αστυνομία. Σύντομα δραπέτευσε από τη φυλακή και εγκατέλειψε την Αμερική, ωστόσο συνελήφθη για τρίτη φορά δύο χρόνια αργότερα, στο Αφγανιστάν. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 21 Απριλίου 1976 και εγκαταστάθηκε στη βόρεια Καλιφόρνια. Συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να δίνει διαλέξεις και να εκδίδει βιβλία, ενώ συγχρόνως ασχολήθηκε με το σχεδιασμό λογισμικού, έχοντας εξελιχθεί σε ένθερμο υποστηρικτή των νέων τεχνολογιών, όπως της εικονικής πραγματικότητας και του διαδικτύου. Πέθανε το 1996 και μέρος της τέφρας του μεταφέρθηκε με τη βοήθεια πυραύλου στο διάστημα, όπου παρέμεινε σε τροχιά για περίπου έξι χρόνια, πριν αναφλεγεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

 

Timothy Leary – Τα 8 κυκλώματα της συνείδησης (AΠΟ https://indigoblue.gr

Tim Leary_conscience_mind

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ψυχεδελική επανάσταση της δεκαετίας του ’60, άφησε, μέσα από τη φυλακή, έναν συνοπτικό χάρτη της εξέλιξης της ανθρώπινης συνείδησης. Τα 8 κυκλώματα της συνείδησης χαρτογραφούν το παρόν και το μέλλον ενός εγκεφάλου που εκτείνεται μέχρι τα άστρα.

Ο Timothy Leary (1920-1996), «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος της Αμερικής» όπως τον έλεγε ο τότε Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ξεκίνησε και επικύρωσε την ψυχεδελική επανάσταση των χρόνων του ’60. Λαμπρός επιστήμοναςτου Harvard υπήρξε τρομακτικός για την εξουσία γιατί ήταν ταυτόχρονα το «μυαλό» που αναγνώριζε το σύστημα και ταυτόχρονα το χίπικο αλάνι που έπαιρνε LSD και ψυλοκιβίνη –και τα συνιστούσε ανεπιφύλακτα στους άλλους- είχε κακούς φίλους και έπαιζε ριψοκίνδυνο κυνηγητό με την εξουσία όταν άρχισε να τον καταδιώκει με συλλήψεις και φυλακή.

Η CIA τον έβαλε στο μάτι και μια ωραία μέρα του 1968 τον συνέλαβε για κατοχή κάνναβης, με δυο τσιγαριλίκια που είχαν εμφανιστεί ως δια μαγείας στο αυτοκίνητό του, και του έριξε 20 χρόνια φυλακής σε υψηλής ασφαλείας από την οποία απέδρασε, ξεκινώντας τη φυγάδικη πορεία του στην Ταγγέρη, την Ελβετία, το Αφγανιστάν. Εκεί ξανασυλαμβάνεται από τη διεύθυνση δίωξης ναρκωτικών και του ρίχνουν, 95! χρόνια φυλάκιση που τελικά μειώνονται σε 3, στη διάρκεια των οποίων γράφει και τη μελέτη του για μια νέα αντίληψη της λειτουργίας της ανθρώπινης συνείδησης: το μοντέλο των 8 κυκλωμάτων.

Tim Leary_conscience_mind

Καινοτόμος ψυχολόγος που εισήγαγε πολλά πειράματα αιχμής ο Λίρι διηύθυνε το HarvardPsilocybinProject και το MarshChapelExperiment υποστηρίζοντας ισχυρά τη θεραπευτική δυναμική που έδειχνε η χρήση LSD στην ψυχιατρική και φυσικά ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του από το συντηρητικό κύκλωμα συναδέλφων και μη που τον κυνήγησαν μέχρι τη φυλακή. Το ‘σκασε βέβαια αλλά πριν το κάνει στη διάρκεια του εγκλεισμού του συνέλαβε τα 8 Κυκλώματα της Συνείδησης που ήταν επηρεασμένα από την κυβερνητική και τον κόσμο των Η/Υ –εξού και ο όρος circuits-κυκλώματα αλλά και από τις μυστικιστικές, τρανσάτες αναλαμπές που είχε από τα ναρκωτικά.

 Τα 8 Κυκλώματα της Συνείδησης

Τα 8 Κυκλώματα Συνείδησης ή Πληροφορίας είναι στην ουσία μια συνολική θεωρία εξέλιξης που προσπερνά τον άνθρωπο και προσπερνά και τον χρόνο. Κατά τον Λίρι μόλις στην εποχή του είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται και τα 8 με ένα μικρό μόνο  μέρος του πληθυσμού να έχει την εγκεφαλική δυνατότητα να τα «φτάσει».

Τα 4 πρώτα ήταν τα Κυκλώματα της Γης, της προετοιμασίας, τα «κυκλώματα της προνύμφης» (larvalcircuits) για τον Λίρι. Αυτά είναι τα στάδια της επιβίωσης Τα επόμενα και ανώτερα 4 ήταν τα Αστρικά Κυκλώματα (stellarcircuits) τα μόλις πρόσφατα εξελιγμένα που είναι προορισμένα κυρίως για μελλοντική, διαστημική χρήση με την έννοια ότι εξελίσσονται τώρα γιατί θα χρειαστούν αργότερα στους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να εποικίσουν μακρινά αστέρια και πλανήτες σε εξωγήινες Οδύσσειες. Τα 8 νευρολογικά κυκλώματα είναι ταυτόχρονα και αντίστοιχα διαδοχικά βήματα εξέλιξης σε όλη την πορεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και είδους. Είναι τα εξής και χαρακτηρίζονται από αντίστοιχες ιδιότητες:

 Tim Leary_conscience_mind

ΤΑ  4 ΠΡΩΤΑ ΓΗΙΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ

 1. Το στοματικό, βιο-συντηρητικό κύκλωμα

Έχει να κάνει με την τροφή, τη συντήρηση, τη διατήρηση της ζωής, την φυσική ασφάλεια, την άνεση και την επιβίωση, με το θηλασμό, τις αγκαλιές, την προστασία. Συνδέεται με την πρώτη χωροχρονική διάσταση, μπρος-πίσω, είναι το πρώτο που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας και ενεργοποιείται με οπιοειδή τύπου ηρωίνη.

Μια θετική εγγραφή σε αυτό το κύκλωμα δημιουργεί στο ον το αίσθημα της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας και της ένταξης με αυτοπεποίθηση στο περιβάλλον και στον Άλλο.

Μια αρνητική εγγραφή σε αυτό το στάδιο, δημιουργεί καχυποψία, ανασφάλεια, εχθρική στάση απέναντι στο περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους, απομόνωση και εσωτερίκευση.

Tim Leary_conscience_mind2. Το συναισθηματικό-χωρικό κύκλωμα

Το 2ο σύστημα αναπτύσσεται κατά τη νηπιακή ηλικία και έχει να κάνει με την κυριαρχία ή την υποταγή, την κτητικότητα και τον έλεγχο του εδάφους.

Μια θετική εγγραφή εδώ σημαίνει Κυριαρχία και επιθετική συμπεριφορά, την στάση του «άλφα» αρσενικού ή θηλυκού στην κοινωνία. Μια αρνητική εγγραφή σημαίνει Υποταγή και διάθεση συνεργασίας, την ενδόμυχη αίσθηση κατωτερότητας απέναντι στους άλλους.

3. Το συμβολικό ή νευρο-σημασιοδοτικό κύκλωμα, το κύκλωμα των δεξιοτήτων.

Πιο εξελιγμένο το 3ο κύκλωμα έχει να κάνει με τα συμβολικά συστήματα του ανθρώπου, την γλώσσα και τον χειρισμό της, τον έλεγχο του περιβάλλοντος, τις εφευρέσεις και επινοήσεις του νου, την πρόβλεψη, τους υπολογισμούς, την τεχνολογία, την επιστήμη, το χτίσιμο νοητικών «χαρτών» του σύμπαντος.

Αυτό το κύκλωμα ενεργοποιείται από διεγερτικά ναρκωτικά όπως την καφεΐνη, την κοκαΐνη, τις αμφεταμίνες και είναι το σύστημα που όταν διαμορφώθηκε διαφοροποίησε τους ανθρώπους από τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικ

 

4. Το οικιακό ή κοινωνικο-σεξουαλικό κύκλωμα

Είναι το κύκλωμα που έχει να κάνει με τον οργασμό, τη σεξουαλική ευχαρίστηση (και όχι την αναπαραγωγή), την ηθική και τις ερμηνείες της. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ήθη και τις φυλετικές, πολιτισμικές αξίες. Έχει να κάνει με τα κοινωνικά δίκτυα.

ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ 4 ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

 5. Το νευρο- σωματικό κύκλωμα

Το κύκλωμα που σχετίζεται με το up και το high εγκεφάλου και ψυχής, τον σωματικό/φυσικό επαναπρογραμματισμό, το ανέβασμα και την αίσθηση του ότι είναι κάποιος ανεβασμένος. Είναι το κύκλωμα της Έκστασης και ενεργοποιείται με το χασίς, την Χάθα γιόγκα, το Τάντρα, τον ζεν διαλογισμό.

Το 5ο κύκλωμα είναι η συνείδηση του σώματος, της αισθητικής και των αισθητικών αξιών που υπερέχουν από τις νοητικές. Είναι το ηδονιστικό κύκλωμα που «ανεβάζει» τον άνθρωπο πάνω από τα 4 προηγούμενα, γήινα κυκλώματα.

6. Το νευρο-ηλεκτρικό ή μετα-προγραμματιστικό κύκλωμα.

Αυτό το κύκλωμα έχει να κάνει με την επανεγγραφή και τον επαναπρογραμματισμό όλων των προηγούμενων κυκλωμάτων καθώς και με την «σχετικότητα» της αντίληψης για την πραγματικότητα. Κατά τον Λίρι αυτό είναι το υπεύθυνο κύκλωμα για την τηλεπάθεια, ενεργοποιείται από χαμηλές δόσεις LSD, πεγιότ (ο ψυχοτρόπος κάκτος) και μανιτάρια ψιλοκυβίνης. Το 6ο κύκλωμα είναι συντονισμένο όταν το νευρικό σύστημα αποκτά συνείδηση του εαυτού του.

7.  Το νευρο-γενετικό ή μορφογενετικό κλύκλωμα

Είναι το κύκλωμα που συνδέει το μυαλό του ατόμου με όλη την πορεία της εξέλιξης της ζωής στο σύνολό της. Συνδέεται με όλες τις αρχετυπικές, κοινωνικές και γενετικές αναδράσεις, με το DNA και το RNA και έχει να κάνει με τις προηγούμενες ζωές και τις ενσαρκώσεις/μετενσαρκώσεις, με την αίσθηση της αθανασίας, το συλλογικό ασυνείδητο. Η ενεργοποίηση αυτού του κυκλώματος συνδέεται με ύψιστες πνευματικές εμπειρίες, με την αντίληψη θεοτήτων σαν τον Πάνα ως γενεσιουργό θεό της ζωής, με την συνείδηση της Γαίας, του πλανήτη ως μιας ενεργού βιόσφαιρας που είναι ζωντανή και ακέραια. Το κύκλωμα διεγείρεται με τα ίδια ψυχοτρόπα ναρκωτικά όπως και το 6 αλλά σε πολύ πιο τακτικές και μεγάλες δόσεις.

8.  Το ψυχο-ατομικό ή κβαντικό, μη τοπικό κύκλωμα

Είναι το κύκλωμα που αναφέρεται στην κβαντική συνείδηση, την μη-τοπική αντίληψη (την πληροφορία πέρα από τον συνηθισμένο χωροχρόνο), την φώτιση. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ενεργοποιείται το κύκλωμα είναι η αφύπνιση της Κουνταλίνι, το σοκ, μια μετα-θανάτια εμπειρία. Άλλοι τρόποι, χημικοί είναι με DMT, Κεταμίνη και βαρβάτες δόσεις LSD.

Γιώτα Κωνσταντάτου, yotakonstand@yahoo.gr

 

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode